suszarnia owoców i warzyw

Współczesna branża spożywcza nie boi się korzystać z innowacyjnych rozwiązań, a jej rozwój jest uwarunkowany przede wszystkim nowymi możliwościami produkcyjnymi. Jednym z prawdziwych przełomów na rynku było pojawienie się nowoczesnych suszarni żywności, w tym tych przeznaczonych dla owoców i warzyw. Gdzie znajdują one zastosowanie i na czym polega ich działanie? Na te pytania odpowiadamy w naszym dzisiejszym artykule!

Suszarnie do warzyw i owoców – zastosowanie

Urządzenia do suszenia żywności są powszechnie używane na całym świecie, przede wszystkim za sprawą dużej funkcjonalności i możliwości dostarczania produktów, które są zdrowsze, ponieważ zachowują wszelkie istotne witaminy i minerały, a ich czas przydatności do spożycia zostaje naturalnie wydłużony. Wraz z rozwojem idei zdrowego jedzenia, suszarnia owoców i warzyw staje się swego rodzaju standardem wśród producentów różnego rodzaju produktów takich jak bakalie, przyprawy, mrożonki, płatki śniadaniowe, różnego rodzaju słodycze i przekąski. Produkty po obróbce cieplnej wciąż zachowują swój naturalny smak i aromat, dlatego chętnie sięgają po nie również właściciele restauracji i innych obiektów gastronomicznych. Najistotniejszy jest jednak fakt, że suszarnie do warzyw, owoców i innych produktów pozwalają w pełni zachować ich wartości odżywcze.

Suszarnia owoców i warzyw – jak działa?

Suszenie warzyw i owoców to proces, który musi zostać zrealizowany w optymalnych warunkach. Wówczas możliwe jest uzyskanie produktów, które wyróżniają się niskim stopniem wilgotności i mogą trafić do kolejnych etapów produkcyjnych. Cały proces wymaga wykorzystania innowacyjnych technologii, takich jak suszarnie do warzyw i owoców, które działają dzięki specjalnym sitom wprowadzanym do komory suszarniczej. Wówczas urządzenie realizuje proces zgodnie z ustawionymi wcześniej parametrami. Suszarnia owoców i warzyw to sprzęt komorowy o konstrukcji szkieletowej obudowanej płytami termoizolacyjnymi o rdzeniu z pianki poliuretanowej. Oprócz komory suszarniczej wyposażona jest również w wózki załadowcze oraz specjalne podzespoły grzewczo-wentylacyjne. Jeśli chodzi o jej zasilanie, to w tym celu można wykorzystać zarówno palnik olejowy, jak i gazowy.

Warto dodać, że teren pod suszenie żywności nie musi być przygotowywany zgodnie z jakimikolwiek restrykcyjnymi wytycznymi, Wystarczy jedynie twarde i stabilne podłoże, np. w postaci płyty betonowej lub drewnianej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here