Wyposażenie gastronomii koniecznie musi być dostosowane do działalności i zakresu usług. Nade wszystko musi ono być funkcjonalne i uwzględnić wymogi sanitarne. Posiadanie zmywarki z wyparzarką jest nadrzędną sprawą w tego typu działalności. Wszelkiego rodzaju wyposażenie powinno być wykonane ze stali nierdzewnej. Ułatwia to utrzymanie czystości w kuchni oraz pozostałych pomieszczeniach. Zatem sprawdzają się stoły i blaty robocze oraz regały do przechowywania żywności, jak i drobnego sprzętu. Bardzo ważne jest, by nie wchodziły w żadną reakcję z żywnością w czasie jej obróbki.
Blaty robocze
Miejsce przygotowywania posiłków powinno wykluczyć nieprzestrzeganie przepisów BHP oraz sanitarnych. Ważne, aby całe wyposażenie kuchni, jak i zaplecza pozwalało na dobrą organizację pracy. Szczególne znaczenie w gastronomii odgrywają blaty robocze. To na nich są przyrządzane wszelkiego rodzaju posiłki. Najlepiej sprawdzają się stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Ich wybór powinien zależeć od rozmiarów kuchni. Bezapelacyjnie sprawdzają się zawsze stoły przyścienne. Mogą być one wyposażone w szuflady oraz szafki na drobny sprzęt bądź podręczne przyprawy. Powinny być rozstawione w kuchni w taki sposób, by można było się pomiędzy nimi bez trudu przemieszczać. Jeśli będą znajdować się przy ścianach, muszą mieć koniecznie podwyższony rant, który pozwoli je łatwo wyczyścić i umyć. W dużych kuchniach sprawdzają się stoły centralne o wzmocnionym blacie. Posiadają one również możliwość montażu półek według potrzeb. Są one niezwykle odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne i bardzo trwałe. Dodatkowo należy uwzględnić, że ich powierzchnia nie pochłania zabrudzeń ani zapachów.
Przeczytaj także: https://biznesinstytut.pl/jak-wybrac-najlepsze-wyposazenie-do-gastronomii/
Krajalnice elektryczne
Szeroka gama produktów potrzebnych do wyposażenia lokali gastronomicznych obejmuje również krajalnice. Dostępne są zarówno krajalnice do wędlin, serów, jak i pieczywa. Ostrza urządzeń zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Ich użytkowanie jest bezpieczne dla zdrowia i chroni żywność przed rozwojem bakterii. Przygotowanie posiłków składających się z wędlin oraz serów powinno być wykonane bardzo estetycznie i profesjonalnie. Krajalnice zapewnią bardzo cienkie i równomierne krojenie produktów spożywczych. Różnorodne wędliny i sery wymagają innej grubości plastrów. Krajalnice pozwalają również na automatyczne ustawienie wyznaczonego krojenia. Niezbędne są w dużych lokalach gastronomicznych oraz hotelach. Szczególnie sprawdzają się w trakcie przygotowania śniadań. Ich największą zaletą jest oszczędność czasu.
Szukasz nowoczesnych pieców do gastronomii? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą dostępną na gp-piece.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.
Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze pojemniki termoizolacyjne na GastroProdukt.pl.